خواص خربزه و آب خربزه
خربزه از تیره کدوییان دارای میوهای درشت و شیرین و آبدار است. بوته آن کوتاه و ساقههایش روی زمین میخوابد. خربزه گیاهی از خانواده Cucurbitaceae با نام علمی Cucumis melo var.inodorus است.
خانواده خربزه علاوه بر خربزه شامل انواع گرمک و طالبی نیز میشود که البته این دو نوع کم آب تر از خربزه هستند. و بهترین نوع آنها شیرین ترین و کم تفاله ترین آنهاست به طوری که به راحتی در دهان آب شوند.
طالبی شیرین برای اغلب بیماریها تجویز و خوردن آن به هضم غذا کمک میکند و گرمک برای یرقان و یبوست مفید است. خربزه دارای مقدار زیادی ویتامین A,C و سلولز است.
خواص خربزه ـ رفع کننده یبوست و کمک کننده به هضم غذا، افزاینده ادرار و دفع کننده کم خونی و سنگ مثانه و تولیدکننده عرق در بدن. تقویت کننده مثانه و دفع کننده زخمهای داخلی برای درمان کک و مک و لکهای صورت، گوشت خربزه را له کنید و روی صورت بمالید.
برعکس آنچه که در ایران مرسوم است و خربزه را با غذا یا بعد از غذا به عنوان دسر می خورند، بهتر است با فاصله زیادی قبل از غذا آن را خورد. خوردن خربزه کال در کسانی که معده ای ضعیف دارند ممکن است تولید اسهال کند و خلط را افزایش دهد. این میوه برای سینه درد و سرماخوردگی بسیار مضر است و باعث تب های صفراوی می شود. زیاد خوردن آن هم تولید گرمی می کند.
خواص خربزه از نظر احادیث :
رسول گرامی اسلام (ص) در بیان خواص خربزه فرموده اند: خربزه از زینت های زمین است، آب آن از رحمت الهی، و شیرینی آن از بهشت است. در حدیثی آمده است که خربزه بر باه می افزاید مثانه را می شوید و در روایتی وارد شده خربزه سنگ مثانه را ذوب می کند. خربزه، میوهای است سرشار از ویتامین که به هضم غذا و دفع مواد زائد بدن کمک میکند.
این میوه بدلیل خاصیت ملین در رفع یبوست موثر است و به دلیل خاصیت ادرار آوری در درمان کم خونی و سنگ مثانه موثر است و دارای مقادیر زیادی ویتامین C و A و سلولز است. این میوه برای سینه درد و سرماخوردگی مضر است و زیاد خوردن آن تولید گرمی می کند. گوشت خربزه را له کنید و به صورت مرهم روی سوختگی های سطحی پوست بدن بگذارید، آن را معالجه خواهد کرد.
مغز تخم خربزه ی بو داده طبیعت گرم دارد. مغز تخم خربزه ی بو داده دارای خاصیت ادرار آور، نرم کننده و افزایش دهنده میل جنسی است. خوردن خربزه به همراه عسل خطرناک و مضر است و افراط در خوردن آن باعث ورم روده می شود. هر یکصد گرم خربزه، 8 گرم کربوهیدرات دارد که بیشترین نوع قند موجود در آن از نوع گلوکز و فروکتوز است، بنابراین مصرف بیش از حد آن برای بیماران دیابتی توصیه نمیشود.
یک گرم فیبر، 12 میلیگرم کلسیم، 17 میلیگرم فسفر، 238 میلیگرم پتاسیم،1250 واحد پیشساز ویتامین A که در ترمیم وتجدید سلول های بدن موثر است. هر یک صد گرم خربزه 31 کیلوکالری انرژی دارد. میزان پتاسیم موجود در خربزه برای بیماران مبتلا به بیماری قلبی – عروقی بسیار موثر است و مصرف این ماده غذایی نقش به سزایی در پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی دارد.
خربزه دارای مقدار قابل توجهی ویتامین A است که در پیشگیری از بیماریهای چشمی، جلوگیری از بیماریهای عفونی مؤثر است و طراوات و شادابی پوست از جمله اثرات خربزه به علت داشتن این ویتامین است. یک لیوان خربزه قطعه قطعه شده که حدود 240 گرم وزن دارد، یک واحد غذایی محسوب میشود